в мрежата

уроци за компютри мрежи и сигурност

Начало операционни системи Общи за Windows Как се включва и настройва AMD Cool'n'Quiet или Intel SpeedStep в Windows 7 и Vista

Как се включва и настройва AMD Cool'n'Quiet или Intel SpeedStep в Windows 7 и Vista

Е-мейл
Оценка на читателите: / 13
Слаба статияОтлична статия 
Всички модерни процесори имат вградена функция за управление на напрежението, която им позволява да намалят вашите сметки за електричество. За новите си процесори AMD разработи технология наречена Cool'n'Quiet а интел разработи друга наречена SpeedStep. И двете технологии променят диначно напрецението и честотата на процесорните ядра, намалявайки средната консумация на електричество и заедно с това отделяната топлина.

За да включите тези функции трябва да създадете подходящ план. Следвайте тези стъпки:

Натиснете старт и напишете "power" в полето за търсене на старт меню или отидете в Control Panel и напишете "power" в полето за търсене w Control Panel.

Натиснете линка Change power-saving settings.

Сега имате възможност да изберете план за захранване (power plan) по ваше предпочитание от плановете по подразбиране или да създадете нов план. За да имате ползва от функцията за управление на захранването във вашия процесор е добре да изберете Balanced или Power saver плановете. Ако изберете High performance, Cool'n'Quiet или SpeedStep ще бъдат изключени.

Ако сте от тези които предпочитат да си настроят системата по свой вкус до последния детайл, можете да създадете собствен power plan. За да направите това натиснете бутона Create a power plan.

Изберете стандартен план като основа за този който създавате и след това му дайте име. Натиснете бутона Next.

Първо изберете след колко време да се изгася монитора и след колко време да заспива компютъра. След това натиснете бутона Create.

След като създадете плана ще бъдете препратени към прозореца Select a power plan. Под името на плана който току що създадохте ще видите връзка Change plan settings натиснете я и стед това натиснете Change advanced power settings. Ще се отвори прозореца Advanced settings.

В този прозорец имате възможност да направите разширени промени към вашия план за захранване. За да донастроите функцията за пестене на електричество на вапия процесор отидете на Processor power management. Тук можете да настроите минималното и максимално състояние на процесора ви. В зависимост от натоварването на компютъра ви, честотата и напрецението на процесора ви ще варират според тези настройки.

* Опцията System cooling policy е налична само в Windows 7 и не присъства във Vista. Тя има два режима:
  • Passive - При този режим операционната система първо понижава напрежението и честота на процесора преди да увеличи оборотите на вентилатора.
  • Active - При този режим операционната система първо увеличава оборотите на вентилатора опитвайки се да поддържа температурата преди да намали честотата и напрежението на процесора.

Забележки: Ако нямате опцията Processor power management и вашия процесор поддържа тази функция опитайте следното:

  • свалете най новия драйвер на дъното си за Windows Vista;
  • проверете дали Cool'n'Quiet или SpeedStep функцията е включена от BIOS-а на дъното ви;
  • проверете дали има излезли нова версия на BIOS за вашето дъно и го ъпдейтнете. Много често ъпдейт на BIOS решава проблема.

 
Коментари (3)
Електричеството
3 Събота, 28 Февруари 2009 20:40
Kamino
Така е всеки уред работещ с електричество колкото и да е съвършен крие опасности, но в повечето случай тези опасности са следствие на неправилната употреба и на невнимание. Затова предложих идеята за статия с инструкции за безопасна и правилна работа с компютри.
:(((
2 Събота, 28 Февруари 2009 19:29
protoberans
Случая е направо трагичен, не съм си представял че такова нещо е възможно...
Един тъжен случай
1 Събота, 28 Февруари 2009 17:28
Kamino
Малко е извън статията, но и не съвсем извън. Съвсем наскоро от токов удар при работа с компютър почина едно 13 годишно дете на мои познати. Случая е следния, детето поставя слушалките на главата си и след това включва компютъра, в следствие на токов удар и късо съединение детето е почти изпепелено.
Аз лично не използвам слушалки, но много хора го правят и дори рестартират, включват и изключват компютъра без да свалят слушалките от главата си. Това е неправилна работа и използване на компютрите. Просто бъдете внимателни!
Може би не е лошо като идея и да има някоя статия за безопасна работа с компютри.

Добавете коментар

Вашето име:
Заглавие:
Коментар:
  Кодът за потвърждение. Само малки символи без разстояния между тях.
Секретен код:

Поща

Не си логнат.

Ако това което четете тук ви харесва гласувайте за нас!
Ако това което четете тук ви харесва гласувайте за нас!

Кой е на линия

В момента има 35 посетителя в сайта