в мрежата

уроци за компютри мрежи и сигурност

Начало операционни системи Windows 7 Как се възстановява пълен бекъп на компютъра в Windows 7

Как се възстановява пълен бекъп на компютъра в Windows 7

Е-мейл
Оценка на читателите: / 28
Слаба статияОтлична статия 

Пълния бекъп образ на Windows 7 системата съдържа копия на вашите файлове, програми и настройки на системата. Това ръководство ще ви покаже как да възстановите това пълно копие на компютъра ви, за да върнете съдържанието на компютъра ви ако някога твърдия ви диск или целия компютър откажат да работят.

Внимание:

  • Когато възстановявате компютъра си от пълен Windows 7 бекъп образ, това е пълно възстановяване към момента в който е правен бекъпа. Нямате възможност да избирате определени файлове и всичките ви инсталирани програми, настройки на системата и файлове се заменят от това което е в бекъп образа. Възстановяването с пълен бекъп образ е предназначено за ползване основно за случаи когато компютъра ви претърпи сериозна повреда. Той е също използван и за случаи в които например сте си купили нов по-голям и по-бърз диск и искате да го сложите на мястото на стария като запазите всичките настоики и файлове в системата без да е нужна преинсталация на всичко едно по едно!
  • Ако бекъп образа на Windows 7 инсталацията е съхранен на външен носител (например: USB външен диск) се уверете, че сте го свързали преди да започнете!
Забележка: Създаване и възстановяване на пълен образ на системата не е включено във версиите Windows 7 Home Basic и Windows 7 Home Premium.

Ето и това, което трябва да направите:

1. Заредете до екрана на менюто System Recovery Options.

2. Изберете опцията System Image Recovery:

System Image Recovery

3. Ако сте записали бекъп образа на серия от някоко DVD диска, тогава сложете последния DVD диск от бекъп образа когато бъдете запитани, ако не преминете на стъпка 4.

А) Преминете на стъпка 6.

4. Ако имате бекъп образ записан на свързан към компютъра твърд диск или друг дял, тогава ще видите следващия скрииншот.

A) Ако искате да възстановите последния бекъп, тогава натиснете бутона Next. Преминете на стъпка 6.

Забележка: Опцията Use the latest available system image (използвай последния наличен образ на системата) както говори и името на опцията е обикновенно последния направен бекъп, обикновено но не е задължително! Това е последния образ на системата от тези, които инструмента System Image Recovery на Windows 7 е намерил. Както ще видите по-нататък можете да възстановявате образ на системата записан на мрежово устройство, Windows 7 проверява и дава предложение за последния бекъп образ намерен на дисковите устройства свързани към компютъра, той не проверява мрежата!

Select Backup

B) За да възстановите друг образ на системата, маркирайте опцията Restore a different system image и натиснете бутона Next.

C) Изберете на кой от дисковете в списъка се намира бекъп образа, който искате да възстановите и натиснете бутона Next. Преминете на стъпка 5.

Забележка: Ако диска с бекъпа, който искате да използвате не е в този списък, ако имате бекъп на друго устройство (например: USB диск) който искате да изберете, но той не е в списъка - тогава вероятно сте го свързали след стъпка 1, използвайте бутона Refresh за да накарате Windows 7 да опресни списъка.

D) Ако диска с бекъпа, който искате да възстановите все още не е в списъка, натиснете бутона Advanced...

Сравнение: Тези от вас, които са ползвали Complete PC Backup and Restore на Windows Vista, което е аналога на System Image Recovery на Windows 7 ще забележат в бутона Advanced... и това, което се крие зад него първите допълнения направени в новия инструмент за пълен бекъп на компютъра.

Използвайте бутона Advanced в случай, че имате бекъп записан на мрежово устройство или на носител свързан към компютъра за който е нужен драйвер (например това може да бъде RAID масив). Ще видите този прозорец:

  • Използвайте бутона Search for a system image on the network, ако имате образ на системата на мрежово устройство. Въведете пътя до мрежовия ресурс и след това потребителското си име и парола.
  • Използвайте бутона Install а driver, за да инсталирате драйвера за устройство свързано към компютъра, но неприсъстващо в списъка с бекъп образи. (вижте снимката в стъпка 4B)

Когато приключите би трябвало да виждате бекъп образа на системата в списъка (стъпка 4B) изберете образа който искате да възстановите и натиснете бутона Next.

5. Ако видите следващия прозорец и не сте сигурни, кой от бекъп образите искате да възстановите, изберете най-новия (погледнете датата) и натиснете бутона Next.

6. Сложете отметка пред Format and repartition disks в случай, че имате няколко диска на компютъра си и натиснете бутона Exclude disks, за да окажете кой дискове не желаете да бъдат форматирани (диска с бекъп образа е автоматично изключен от списъка). Ако опцията Format and repartition disks не е активна натиснете бутона Install drivers, за да инсталирате драйвери за устройството върху което ще възстановявате бекъп образа, това може да ви се случи ако възстановявате върху RAID масив например.

Ако не желаете компютъра ви да се рестартира след възстановяване на образа на системата и искате да извършите още нещо, натиснете бутона Advanced.. и премахнете отметката от Automatically restart this computer after the restore is complete.

Когато сте готови натиснете бутона Next.

7. На следващия екран ще видите обобщение на това, което ще бъде свършено от System Image Recovery. Натиснете бутона Finish.

8. На екрана си ще видите диалогов прозорец с предупреждение, чеданните на устройствато които се възстановяват ще бъдат изстрити и заменени от данните в бекъп образа на системата. Ако сте сигурни, че искате да продължите натиснете бутона Yes.

9. Сега ви остава само да стоите и да чакате, гледайки прогреса на възстановяването. Ако по някаква причина искате да прекъснете процеса, натиснете бутона Stop restore.

Внимание: Ако на този етап си спомните, че имате нещо важно на диска върху който възстановявате образа, натискането на бутона Stop restore няма да помогне!

10. Кога процеса завърши, компютъра ви ще се рестартира (ако не сте махнали отметката за рестартиране в стъпка 6) и ще зареди Windows 7, така както си е бил по времето на създаване на бекъп образа.


 

Добавете коментар

Вашето име:
Заглавие:
Коментар:
  Кодът за потвърждение. Само малки символи без разстояния между тях.
Секретен код:

Поща

Не си логнат.

Ако това което четете тук ви харесва гласувайте за нас!
Ако това което четете тук ви харесва гласувайте за нас!

Кой е на линия

В момента има 32 посетителя в сайта