в мрежата

уроци за компютри мрежи и сигурност

Начало операционни системи Windows 7 Как да направим таскбара на Windows 7 да изглежда и работи повече като на XP/Vista

Как да направим таскбара на Windows 7 да изглежда и работи повече като на XP/Vista

Е-мейл
Оценка на читателите: / 19
Слаба статияОтлична статия 

Най-видимата промяна в Windows 7 е новия таскбар, който показва големи икони за бутоните и комбинира всички прозорци на едно приложение в една икона, нещо като хибрид между quick launch-а и бутоните на отворeните програми. Вероятно някои от дългогодишните потребители на Windows ще поискат стария вид на таскбара, в тази статия ще ви покажа как да си го направите.

Трябва да отбележа, че на мен новия стил на таскбара ми допада много и това ръководство няма за цел да ви насърчава да се връщате назад, напротив мисля, че трябва да дадете шанс на новия таскбар. Статията има за цел да ви даде варианти.. и така да започваме…

За тези които не са прочели темата за общия преглед на Windows 7, ето как изглежда новия таскбар:

Windows 7 Taskbar  

Променяне на Windows 7 таскбара към стила на XP/Vista

За да се върнете назад към стария стил, първото нещо което трябва да направите е да щракнете с десния бутон на мишката някаде на чисто върху таскбара и да изберете Properties от контекстното меню.

Windows 7 Taskbar Properties Menu

От падащото меню Taskbar buttons изберете опцията "Never combine", която ще направи всеки прозорец със собствен бутон в таскбара или изберете опцията "Combine when taskbar is full", която комбинира прозорците на ено и също приложение когато таскбара е пълен, изберете си една от двете.

Windows 7 Taskbar Properties

Сега би трябвало да виждате бутони с текстови етикети, както вероятно сте свикнали, но те са малко по-високи….

Windows 7 Taskbar Hover

Ако сложите отметка на чекбокса "Use small icons" в прозореца "Taskbar and Start Menu Properties" (погледнете една снимка нагоре), таскбара малко ще се свие и ще стане много подобен на този от Vista.

Windows 7 Taskbar Hover Small

Единствения проблем е наличието на забодени икони на таскбара, които ги няма при Vista or XP, но можете лесно да ги премахнете като щракнете с десния бутон върху тях и изберете "Unpin this program from taskbar".

Windows 7 Un-Pin

И сега таскбара работи и изглежда много подобно на този в Windows Vista:

Windows 7 Taskbar Unpinned

Препоръчвам ви да дадете шанс на новия Windows 7 таскбар и да го опитате няколко дни… отнема малко да свикнете с него, но е добра стъпка напред в еволюцията.

Липсва ли все още нещо на този етап?.. да няма го Quick Launch бара. Не е много трудно да го добавите обратно, ще отнеме още няколко стъпки прочетете нататък...

Отново трябва да отбележа, че новия таскбар на Windows 7 ви позволява да забождате икони към таскбара, комбинирайки функциите на нормалния таскбар и полето за бързо стартиране (Quick Launch).

Windows 7 with the Quick Launch bar 

Горната снимка показва таскбара на Windows 7 след като бъде променен в стила на XP/Vista и се добави обратно quick launch бар. Прилича много на Vista нали?

Добавяне на Quick Launch обратно в Windows 7

За да добавите нов тоолбар щракнете с десния бутон някаде на чисто в таскбара и изберете Toolbars >> New Toolbar от менюто. Вероятно трябва да отключите таскбара на този етап, ако имате отметка пред Lock the taskbar.

Windows 7 Taskbar Menu

Tрика е да напишете или пейстнете следния път в полето за адреса:

%appdata%\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch

Windows 7 Add Quick Launch

Уверете се че в полето за адреса се изписва пълния път, като на следващата снимка, предида натиснете бутона "Select Folder".

Windows 7 Quick Launch Full Path

Веднага ще забеежите Quick Launch полето в таскбара, но е в дясно така че натиснете полето с точките и го завлачете в ляво (малко е трудно понякога). Трябва таскбара да е отключен, за да виждате точките и да можете да придвижвате тоолбара.

Windows 7 Quick Launch on Right

И ето вече е от ляво ползвайте дясното поле с точките, за да го смалите малко.

Windows 7 Quick Launch on Left

Нормалния Quick Launch няма текстови етикети, щракбете с десния бутон върху полетата с точките и махнете отметките пред "Show Text" и "Show Title" от менюто.

Windows 7 Remove Text from Toolbar

Когато решите, че точно така трябва да изглежда закючете такбара отново.

Windows 7 Quick Launch

И така quick launch-а си е на мястото бутоните в таскбара са си в стария стил и трудно се разбира, че това е Windows 7.

Коментари (11)
...
11 Четвъртък, 11 Март 2010 03:35
Ивалин
Елементарни познания.За начинаещите...
към anonimen
10 Понеделник, 01 Февруари 2010 17:59
noway
Аз имам същия проблем и се опитвам да го разреша от месеци но без резултат, ако някой знае начин моля да помогне. Благодаря предварително!
re:
9 Вторник, 26 Януари 2010 08:48
protoberans
Няма значение, че е на Български действията са същите.
help
8 Неделя, 24 Януари 2010 12:01
MissKiss
ama moeto e na BG kvo da pravq
problem
7 Неделя, 08 Ноември 2009 12:03
anonimen
Аз имам голям проблем който не мога да разреша инсталирах Windows 7 върху Windows Vista, обаче на Vista бях сложил тема и при инсталацията или по скоро ъпдеит Windows 7 таск бара, старт менюто и въобще всичко ми излиза с Windows Classic и не мога да го сменя с оригиналната тема на Windows 7. Ако някой може да ми помогне мерси предварително
re
6 Събота, 07 Ноември 2009 11:09
Tuffo
При мен проработи много добре и без проблеми, а съм със RTM-a
Безкрайно полезно
5 Петък, 06 Ноември 2009 18:30
Ivo
Безкрайно полезно... Хиляди благодарности към автора!
re Quick Launch
4 Вторник, 11 Август 2009 12:36
protoberans
Пробвано е за Windows 7 beta 7000 през Януари 2009, не съм го пробвал след това за последващите версии на Windows 7. Все пак няма причина да изчезва след рестарт, опитай да добавиш някакъв друг тоол бар и кажи дали изчезва след рестарт, намирисва ми повече на бъг във версията която ползваш отколкото на проблем в горния метод.
Quick Launch
3 Събота, 08 Август 2009 15:14
flyaway
Супер, и къде отива Quick Launch като рестартирате windows? Отива отново в нищото. Преди да давате съвети по-добре ги проверявайте първо дали работят както трябва!!!
re: ????
2 Понеделник, 23 Февруари 2009 22:06
protoberans
За да възстановиш обратно оригиналния изглед на Windows 7 такбара премини стъпките в обратна посока. Можеш обратно да забодеш програмите като ги зажлачиш в таскбара.

Иначе от старт бутона си изкачат лъчите ;)
????
1 Понеделник, 23 Февруари 2009 21:43
max
A DALI IZLIZAT TAKIVA LYCHI OT BUTONA WIN KATO OTIDEM OTGORE BUTONA I SLED NATISK?A KAK MOGA DA VYRNA TASKBARA V STARIQ SI VID?

Добавете коментар

Вашето име:
Заглавие:
Коментар:
  Кодът за потвърждение. Само малки символи без разстояния между тях.
Секретен код:

последно от форума

в МРЕЖИ от maxell, 24-07-10 16:43
в Софтуер от Svilen.Dimitrov, 25-06-10 11:59
в МРЕЖИ от protoberans, 16-06-10 13:23
в МРЕЖИ от mnk, 12-06-10 19:14
в Романтика, любов и секс от 4oki, 07-05-10 09:04

Поща

Не си логнат.

Ако това което четете тук ви харесва гласувайте за нас!
Ако това което четете тук ви харесва гласувайте за нас!