в мрежата

уроци за компютри мрежи и сигурност

Начало операционни системи Windows 7 Какво трябва да знаете преди да инсталирате Windows 7 и как да го инсталирате

Какво трябва да знаете преди да инсталирате Windows 7 и как да го инсталирате

Е-мейл
Оценка на читателите: / 113
Слаба статияОтлична статия 

Трябва ли да си инсталирате бетата на Windows 7?

Ако нямате нищо против факта, че бетата на Windows 7 ще спре да работи на първи Август, тя е все пак доста стабилна и използваема. Да си изсталирате бетата е добър начин да се запознаете предварително с новата версия на операционната система, това обаче е все пак бета и ще претърпи вероятно някакви проблеми, най-малкото ще бъдат закърпени проблеми които още не са открити. Бетата не е за всекидневна употреба, ако решите да си я инсталирате е добра идея да отделите 30-40GB, за да я инсталирате на отделен дял.

Трябва ли ви лиценз?

При Windows 7 положението е същото като при Windows Vista може да я инсталирате без лицензен ключ и да я ползвате за 30 дневен пробен период. Ако побързате можете да получите временен активационен ключ от Microsoft срока почти изтича 24 Януари. Бетата можете да свалите от сайта на Microsoft, или да го намерите в някой от родните торенти или да го вземете назаем от приятел и да го ползвате поне за пробния период. Не насърчавам и подкрепям пиратството тук, само коментирам възможностите.

Нужно е само да го изтегля?

Точно така, трябва дамо да изтеглите ISO файл и да го изпечете на DVD за да го инсталирате. Можете да не изпичате диск ако го инсталирате на виртуална машина като Microsoft Virtual PC.

Какво става с драйверите, ще вървят ли устройствата ми?

Windows 7 ползва същите драйвери като Windows Vista, ако хардуера ви има драивери за Vista ще работи без проблем и под седмицата. Още по-вероятно е да не се наложи инсталирането на драйвери понеже Windows 7 има много драйвери включени в него и ще разпознае почти всичко.

Бъг в Windows 7 

Знае се за бъг в Windows 7, който може да повреди някои mp3 файлове ако се опитате да ги пуснете със Windows Media Player. Направете си бекъп на mp3-ките и включете автоматичните ъпдейти след като инсталирате Windows 7, поправката на този проблем би трябвало да се изтегли и инсталира автоматично.

Системни изисквания

Препоръчителните минимални изисквания са - 1.5Ghz процесор, 1GB RAM, 128MB видео карта и 40GB дисково пространство.

Можем да преминем към инсталирането

Инсталирането е елементарно и по нищо не се различава от инсталирането на Windows Vista и си е толкова интуитивно колкото си е било и за предходните версии на Windows. Всеки който е инсталирал Windows някога ще се справи без затруднения. Редовете по-долу са за тези, които никога не са инсталирали Windows и имат нужда от напътствие…

1. Нужно е настроите компютъра си да зарежда от DVD устройството ви, това се прави от BIOS опцията е Boot Device Priority. Поставете DVD-то с операционната система и рестартирайте компютъра си, натиснете някой клавиш (например enter) когато бъдете запитани дали искате да заредите системата си от DVD диска. Не след дълго ще се покаже следващия екран.
Windows 7 Install Screen

2. Изберете език, няма опция за български и следващите снимки са правени при избран английски език. Натиснете бутона Next. На следващия екран натиснете бутона Install Now, а на по-следващия сложете отметка на "I accept the license terms" и натиснете бутона Next.

3. Когато стигнете на екрана препоръчващ ъпгрейд срещу клиентска инсталация (нова инсталация), ви препоръчвам да направите нова инсталация на напълно празен дял. Ако искате да тествате Windows 7 на същата машина на която имате инсталирана Vista, трябва да направите двоен буут и да избирате коя операционна система да стартирате при включване на компютъра. Опцията ъпгрейд работи само за инсталация върху Windows Vista SP1, трябва да сте доста смел за да я изберете! Ако нямате втори диск или свободен дял може да използвате използвате опцияна Shrink Volume на Disk Management в Windows Vista и след това да използвате освободеното място за нов дял. Ако нямате инсталирана Vista можете да ползвате специализиран софтуер за управление на дялове като Partition Magic, ето едно ръководство за него.

Windows 7 Install Choose Type

4. Изберете диска на който ще инсталирате и натиснете Next. Ако натиснете Drive options (advancet) имате възможност да разделите диска на дялове.

5. От тук нататък Windows 7 започва да се инсталира, процедурата не отнема много време и накрая ще бъдете запитан да въведете име на компютъра и потребителско име:

6. На следващия екран ще бъдете запитани за активационен ключ, ако сте получили такъв от Microsoft въведете го. Ако нямате просто натиснете Next, можете да използвате операционната система за пробен период от 30 дни.

7. На следващия екран исберете Use Recommended Settings

8. На следващите екрани ще трябва да въведете час и часова зона и да изберете в каква мрежа се намира компютъра ви в момента

9. И това е всичко, трябва да изчакате още малко за финализиране на инсталацията и можете да тествате Windows 7.

Честито!

Прочетете още:

Windows 7 поглед от вътре, какво да очакваме след инсталацията му

Етикети: Windows 7

 
Коментари (7)
Инсталиране
7 Петък, 19 Юли 2013 00:01
Павел
Може много лесно да се инсталира без да се пече iso на диск и направо от iso файла. Цялата магия става с Hiren's - стартира се, зарежда се mini WinXP, намира се iso файла на харддиска, десен клик по него, иzбира се mount. Сега се клика на Hirens иконката при часовника, ибира се най-долното меню (по спомен Other... и сеизбира WinNTsetup.Избира се нужната ОС, могат да се добавят драйври, дасе приложат оптимизации. Трябва да се избере на кой дял ще се инсталира, той да се форматира от бутончето; на кой дял ще се копират файловете, от които ще тече инсталирането, да се маркира промяната на буут сектора и да се започне.
ne shte
6 Петък, 03 Септември 2010 15:16
???
iskam da instalna windows 7 na virtualna mashina ama isoto ne shte da trugne napravih virtualno CD s daemon tools i pak nishto pishete na ahmaide@abv.bg shte sum vi blagodaren mnogo
KAJETE DALI STAVA
5 Петък, 02 Април 2010 22:36
???
dali 6te stane na moq kom.. 512 RAM 2,66 Ghz procesor 128 Om vide karta
Problem
4 Събота, 23 Януари 2010 22:21
???
Imam Problem sas zvuka kato instalirax Windows 7 i nqmam zvuk pls pomognete !
//
3 Събота, 07 Ноември 2009 12:56
???
Незнам дали ще стане но ще се опитам :)
Драйвери
2 Понеделник, 20 Юли 2009 08:18
protoberans
Ако стария ти компютър има драйвери за Vista може да ползваш тях
проблем с драйверите
1 Неделя, 19 Юли 2009 19:45
???
Ако сте с по стари машини, забравете за седмицата. Липсват повечето драйвери, а най фаталното е ,че липсва и този за лан картата и увисвате без нет.

Добавете коментар

Вашето име:
Заглавие:
Коментар:
  Кодът за потвърждение. Само малки символи без разстояния между тях.
Секретен код:

Поща

Не си логнат.

Ако това което четете тук ви харесва гласувайте за нас!
Ако това което четете тук ви харесва гласувайте за нас!

Кой е на линия

В момента има 55 посетителя в сайта