в мрежата

уроци за компютри мрежи и сигурност

Начало операционни системи IPcop (Linux) Copfilter добавка за IPcop - преглед

Copfilter добавка за IPcop - преглед

Е-мейл
Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 

copfilter logoCopfilter е opensource решение за централизиране сигурността на мрежата, той представлява добавка за Linux рутера IPcop. Погледнете статиите за IPcop.

Мрежовата сигурност е от гоямо значение за всяка мрежа, било то домашна или корпоративна. Колкото повече ползваме интернет и мрежовите устройства, личната ни информация, комуникации и компютри са изложени на все по голям риск от неканени натрапници.

Главната задача на copfilter е да предостави безплатно и лесно за употреба решение за сканиране и филтриране на трафика идващ от несигурни мрежи (Интернет е такава несигурна мрежа) за вируси и спам.

Copfilter е компилация от различни opensourse инструменти и софтуер за филтриране на трафика, направени да вървят гладко заедно. Те филтрират трафика по "прозрачен" метод, което ще рече че компютрите и устройствата в мрежата навързани след копфилтъра не разбират за наличието му и не е нужно да се преконфигурират по какъвто и да било начин. Copfilter сканира POP3 и SMTP е-мейлите за вируси и спам, и вместо съобщения с вируси потребителя ще получи уведомително съощение съдържащо детайли за оригиналното изпратеното писмо, което може да бъде поставено под карантина при нужда.

Спам съобщенията ще бъдат описани като смап като бъде вписан следния текст в темата на писмото: *** SPAM ***. По този начин мейл клиентите могат да се настроят да поставят тези писма в специална папка за преглеждане или да ги изтриват автоматично.

HTTP и FTP (уеб страници и файлов трансфер) трафика също ще бъде сканиран за вируси, ако вирус бъде намерен - достъпа до тази страница ще бъде преустановен.

Мрежова диаграма на IPcop машина с copfilter:
Мрежова диаграма
Един от ясните ефекти при използването на copfilter с IPcop решение е централизираното филтриране на трафика, което не изистка инсталирането на допълнителен софтуер на всеки мрежов клиент. Действително копфилтъра може да се използва "вместо" антивирусен софтуер на отделните компютри. Все пак използването на антивирусен софтуер на клиентските компютри увеличава сигурността. Все пак намаляване на разходите при използване на централизирано решение с копфилтер е доста неустоимо предложение.

Copfilter вкючва антивирусен инструмент наречен ClamAV. За да сканира мейли за вируси с две антивирусни инструмента, Copfilter предлага опция за добавяне Linux версия на F-Prot антивирусния софтуер. Безплатната весия на F-prot е предназначена за локално филтриране, не както в нашия случай с копфилтър - централизирано. За използване на сървърния вариант е нужен абонамент.

Ръководство за инсталиране на добавката


 

Добавете коментар

Вашето име:
Заглавие:
Коментар:
  Кодът за потвърждение. Само малки символи без разстояния между тях.
Секретен код:

Поща

Не си логнат.

Ако това което четете тук ви харесва гласувайте за нас!
Ако това което четете тук ви харесва гласувайте за нас!

Кой е на линия

В момента има 10 посетителя в сайта