в мрежата

уроци за компютри мрежи и сигурност

Начало Мрежи и WEB Хардуер LAN протектори

LAN протектори

Е-мейл
Оценка на читателите: / 18
Слаба статияОтлична статия 
LAN протекторите са предназначени за защита на Ethernet мрежово оборудване от електростатичен потенциал или мощни електромагнитни импулси, съпътстващи гръмотевиците. Използването им е препоръчително за откритие участъци на мрежите, които най-често страдат от такива въздействия. Използването LAN протектори от крайните клиенти за предпазване на личните им компютри свързани към открити участъци на мрежа може да им спести повреди причинени от високоволтови напрежения по кабела на LAN мрежата. Защитата се състои в мигновенно отвеждане на излишната енергия в страни от апаратурата след LAN протектора.

Могат да се различат два типа LAN протектори:

  • Такива предпазващи 1,2,3 и 6 проводник, тези протектори са подходящи за 10/100Mb Ethernet мрежи, защото при тези мрежи се ползват само тези четири проводника. Свободните проводници от линията (4,5,7,8) са свързани към заземлението.
  • Има и Lan протектори предлазващи всичките 8 проводника, те са подходящи за Gigabit Ethernet!
Правила за работа
  • Доброто заземяване (зануляване) е от решаващо значение за ефективността на LAN протекторите, за това трябва да се използва проводник >1кв.мм. и връзката да става по най-късият път.
  • Крайното устройство (маршрутизатор, комутатор, персонален компютър) задължително трябва да бъде заземено (занулено). При поставяне на LAN протектор към порт с включен компютър без защитно зануляване, сигналът изчезва, тъй като се задействат защитните вериги от напрежението спрямо "земя". При многопортов протектор това автоматично води и до аналогично въздействие и върху останалите портове.
  • Входният капацитет на LAN протекторите, макар и минимален, предизвиква допълнително затихване на сигнала (съответстващо на това от около 5-6м UTP кабел). При многопортовите LAN протектори, поради общата защитна верига, възниква и допълнителен паразитен капацитет между самите портове. Поради тази причина многопортовите LAN протектори са по-подходящи за трасета, които са с по-малка дължина и допускат внасянето на по-голямо влияние. Магистралните трасета, които обикновено са с максимално възможна дължина е за предпочитане да се защитават с единични протектори, тъй-като влиянието на съседни портове при многпортов протектор може да стане съизмеримо с полезния сигнал.
  • Откритите трасета от екраниран UTP кабел, трябва да имат заземителна връзка на проводника на екрана само от едната страна. Когато връзката е до крайно устройство (компютър), заземяването на екрана трябва да е от неговата страна.
  • Препоръчително е LAN протекторите да се зануляват директно към контакт "Шуко". По този начин дори и при изваден захранващ щепсел, компютърът остава защитен. Връзката към компютъра се осъществява с допълнителен прав Patch кабел.

 
Коментари (4)
РЕ
4 Понеделник, 12 Март 2012 10:54
БЛЯБЛЯ
е гаси майсторите !!!!!!!!!!да ползваш парното за зануляване ТИ СИ ЗА ЗАТВОРА БЕ ИДИОТ !!! Относно зануляването на шукото ,така се прави !!! В къща съм и имам трифазен ток Майсторите тука наясно ли сте 4е зеземяването в двор е свързано с нулата на трифазният ток така 4е заземмяване==занулявзне!
Re: protoberans
3 Събота, 26 Септември 2009 14:03
???
protoberans , Бре душа, колко лиючно си го взел да му се невиди... Не оспорвам това, което си написал а само допълвам. Самото Заземление си е цяла наука и е процес на много измервания, забиване в земята на метални колкове на 3 места и т.н. По-новите инсталации за парно са в по-новите сгради, а там отдавна нещата се правят както трябва - 3 проводни и добре заземени контакти шуко и дефектнотокова защита. Естествено никой не е малоумен да се заземява за пластамаса. А и никой не те кара насила да си местиш РС или пък да дърпаш жици из целия апартамент - всеки сам избира и преценява за себе си. Ще допълня, че който все пак реши да се занимава с подобни заземления и т.н. да си вземе един мултицет за 5лв. да премери има ли (и какво) напрежение м/у корпуса на РС и парно, водопровод или каквото там е решил, че ще играе ролята на земя и едва тгава да се занимава с подобни дела. Аз съм до тук ! Както казах ВСЕКИ САМ РЕШАВА ЗА СЕБЕ СИ !!!
това, че повечето контакти не са зазимени както следва е вярно, но
2 Сряда, 09 Септември 2009 10:56
protoberans
1. Няма да пусна кабел от стаята в която ми е компютъра до банята или кухнята или докъдето намеря водопроводна тръба, нито пък бих си преместил компютъра. П.П. ето защо понякога ме бие ток като си мия ръцете :)
2. Тези които не са от София рядко имат парно, П.П. локалното парно не става за подобна зазимителна цел. За по-новите инсталации за парно поне в сградите се ползват PVC тръби с метална сърцевина, те никакъв ток не провеждат.
Не е съвсем препоръчително LAN протекторите да се зануляват директно към контакт "Шуко"!
1 Вторник, 08 Септември 2009 08:51
???
Незнам дали всички знаят как са "заземени" повечето контакти "шуко" защото реално те са ЗАНУЛЕНИ т.е. до тях достигат само ФАЗА и НУЛА а предпазните пластинки (корпус) са свързани с малка жичка към НУЛА, което върши до някъде работа, но НЕ и в случая с LAN протектори. ЗАЩО? Защото, както е известно, електричеството идва до вкъщи по 3 фази. 1-ва фаза за 1-ви апартамент 2-ра за втори 3-а за 3-и и отново 1-ва за 4-и апартамент и така нататък... Да обаче съседа Нешо е МАНГИЗЛИЯ и си е включил хладилник, фризер, пералня 2-3 климатика и какво ли още не, а баба Маша от опартамент 2 е само на една пенсия и е само на една крушка, малък хладилник и ТВ да си гледа "Гюмюз". Съседът и Вешо пък е на заплатица и си е включил 1 климатик и 2 печки и други умерени екстри. И така както виждаме имаме НЕРАВНОМЕРНО натоварване на 3-те фази а от там и НУЛАТА вече НЕ Е нула а се появява потенцял и при нея. Тогава какво правим ? ДИРИМ нейде другаде нулав къщи ама от къде ??? До известна степен водопровода ОБАЧЕ имаме връзка м/у тръбите с т.нар. фитинги а в тях с калчища и тефлонова лента, или най-модерното с пластмасови тръби и затова НЕ СТАВА! Друг вариант (най-удаюен според мен) е инсталацията за парно. Там споменатите фитинги се ЗАВАРЯВАТ с оксижен и макар, че не е известно в крайна сметка къде преминават и отиват тръбите докато достигнат до земя те са са доста по-земя от нулата в контакта !!! Затова остъргайте боята на най-удобната (близка) тръба , завъртете 3-4 оборота с кабелчето на LAN протектора, засукайте го и добре стегнете "бомбаджийската" и според мен така ще далеч по-добре от колкото на НУЛАТА В КОНТАКТА. Това е моето мнение. Който не е съгласен с драснатото по-горе от мен да вземе мултицет и да премери м/у корпуса на PC (предпазните пластинки на контакта) и тръбата на парното (а защо не и на водопровода, но гаранция НИКАКВА) и да види какво ще измери. Ай със здраве ;о) Р.S. Re: - квания приемам на g_raikov@hotmail.com

Добавете коментар

Вашето име:
Заглавие:
Коментар:
  Кодът за потвърждение. Само малки символи без разстояния между тях.
Секретен код:

Поща

Не си логнат.

Ако това което четете тук ви харесва гласувайте за нас!
Ако това което четете тук ви харесва гласувайте за нас!

Кой е на линия

В момента има 29 посетителя в сайта